Keresés

Gyerekfili

Könyvajánló

Látogatóink

2012.október 11. óta
mod_vvisit_counterMa36
mod_vvisit_counterTegnap109
mod_vvisit_counterA héten409
mod_vvisit_counterMúlt héten860
mod_vvisit_counterÖsszesen191779

Mai nap: 2017 dec. 14.

A Szentegyházi Huszárok

A Szentegyházi Hagyomány­őr­ző Huszáregyesület a 11. Székely Határőrezred hagyományőrző alakulata, viseletünk is a határőrezredet idézi.

 

A 24 tagú huszáralakulatunk 1996 óta működik, azzal a céllal, hogy a fiatalokban magyarságtudatot ébresszen, és honszeretetre nevelje őket. Akár­csak viseletünk, eljátszott sze­repeink is 1848?49-hez kötődnek. Szentegyházán minden rangos rendezvényen jelen vagyunk, büszkén mondhatjuk el: huszáregyesületünk nélkül szinte nincs is helyi ünnepi rendezvény.

 

2006-ban készítettük el huszárruháinkat. Azelőtt atillát, fehér harisnyát hordtunk. Huszárruhánk a székely határőrezred korhűen rekon­st­­ruált felszerelése: fekete kemény szárú bőrcsizma, kék nadrág, mente és dolmány, fekete és sárga zsinórdíszítéssel és fekete csákó. Mihály József kapitányunk hadi ranggal bír ? esetében a sárga zsinórt ezüstszínű váltja.  Huszáraink többsége saját lóval rendelkezik. Minden huszárunk karddal büszkélkedhet, melyet a sümegi várban ajándékoztak nekünk magyar barátaink.

 

Tevékenységünk célja: egy-egy történelmi eseményt megelevenítve, gazdagítani ismereteinket ezen a téren, ezáltal erősíteni magyarságtudatunkat, a hagyományok tiszteletére és megőrzésére nevelni.

 

Minden év októberében megrendezzük az Őszi Hadjáratot, amely egy 1848-as történelmi eseményt hívatott feleleveníteni. 1848. november végén Kossuth Lajos kinevezte Bem Józsefet Erdély főparancsnokává. Ekkor Bem toborzást indított el a székely falvakban. A Hadjárat ezt a toborzást igyekszik megidézni.

 

Mihály József huszárkapitány