Keresés

Gyerekfili

Könyvajánló

Látogatóink

2012.október 11. óta
mod_vvisit_counterMa102
mod_vvisit_counterTegnap69
mod_vvisit_counterA héten258
mod_vvisit_counterMúlt héten695
mod_vvisit_counterÖsszesen175546

Mai nap: 2017 júl. 26.

Pünkösdi államelnöki látogatás

Pénteken Szentegyháza története első államelnöki látogatására várt, a Gyermekfilharmónia a pünkösdi zarándokútjára érkező Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke tiszteletére adott ünnepi hangversenyt. Az elnöki autókonvoj beérkezett a huszárlaktanya melletti parkolóba, ahol a Szentegyházi Huszárbandérium tagjai, a város elöljárói, népviseletbe öltözött polgárai, a csíkszeredai konzulátus és több erdélyi szervezet elöljárói várták az Elnök urat.

Udvarhelyszék Kulturájáért

 

Az Udvarhelyszéki Kulturális Egyesület, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Hagyományőrzési Forrásközpont és Székelyudvarhely i Városi Könyvtár köszönetét fejezi ki a Szentegyházi Hagyományőrző Huszárbandériumnak a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett gálaműsor létrehozásában kifejtett kimagasló tevékenységéért. Mihály József huszárkapitány az Udvarhelyszék Kultúrájáért kitüntetésben részesült.

 

További fotók itt!

Szentegyháza, a mennyország egyik kapuja

Az ember alapvető célja, hogy boldog legyen. A vallásos ember arra törekszik, hogy "a mennyek országába kerüljön". Bármely világnézeti megközelítésből mindez nehezen meghatározható, egységesíthető, mérhető és követhető folyamat. Hogyan érhető el a boldogság és hol a mennyország kapuja? Örökös emberi dilemmák.

Az én számomra a mennyország egyik kapuja Szentegyházán lelhető fel. Aki már részt vett a magyar földön és azon kívül csodálatot kivívó Gyermekfilharmónia fellépésén, továbbá a szentegyházi huszárcsapat által eddig tizenegyszer megszervezett őszi hadjáraton és a hozzá tartozó hagyományőrző eseményeken, az megérti jelképes megállapításomat. Sőt, ő maga is igyekszik megragadni az újabb és újabb lehetőséget, hogy lelkileg feltöltődjön, nemzeti érzéseiben megerősödjön.

XI. Őszi Hadjárat - 2016. október 7-9.

Pünkösdi szentmise a Hargitán

Képes beszámoló

Ugron András: "Nem maradtam szűk pátriámban"

A Szentegyházi Hagyományőrző Huszár Egyesületet obsitos tábornoka mesél a toborzóhadjáratról, a Székely Koszorú kitüntetésről és a karitatív munka fontosságáról is.

 

A jubileumi Őszi Hadjárat

A Szentegyházi Huszárbandérium idén immár tizedik alkalommal szervezte meg az Őszi Hadjáratot, amely a szabadságharc erdélyi toborzó körútját eleveníti fel. A hadjáratok szervezésében a Gyermekfilharmónia Alapítvány is minden évben kiveszi a részét, a volt filis huszárlányok pedig kulcsemberei a népes vendégsereg segítésében. A hadjáratok fénypontja a Fili és a huszárok közös koncertje, amely idén is hatalmas sikert aratott.

Képtárak az őszi hadjáratról

Hadjáratunk tízest kapott. Nemcsak a szép idő, hanem az egybegyűlt népség mindenike kivette a részét a verbuválós ünnepünkből. Gazdag hadjáratunk történéssorozatát képtelenség pontosan dokumentálni, ezért nem is próbálkoztam ezzel. A képek kiválogatásánál fontosnak tartottam, hogy azokon elsősorban a korhű viseletek jelenjenek meg. Sajnálatos módon emiatt jó néhány szekeres felvonuló közösség kiesett. Békés szemlélődést! - Tóth Péter gödöllői fotós

1. nap: 2015 október  2. 2. nap: 2015 október  3.
3. nap: 2015 október  4.

 

Beszámoló a Gyermekfilharmónia weboldalán

 

Garamvölgyi György fotói:

 

1. nap: 2015 október  2. 2. nap: 2015 október  3. 3. nap: 2015 október  4.

 

Szombat - október 3. Elekes I. Október 2-3-4. Tókos A.

Jubilált az Őszi Hadjárat (A Székelyhon képes beszámolója)

oszi_hadjarat_2015_ta-3157_bKerek évfordulót ünnepeltek a hétvégén a szentegyházi huszárok, közelről és távolról érkezett vendégeik, és barátaik: tizedik kiadását érte meg az Őszi Hadjárat, ahol hagyományos ruhákban, lovakkal, szekerekkel tizedszer indultak toborzó-körútra. Mint minden évben, idén is felelevenítették az 1848-49-es toborzásokat, ugyanakkor az aradi vértanúkról is megemlékeztek.

 

Kőoltár szentelés a Madarasi Hargitán

2015. május 24-e nagy nap volt a szentegyháziak életében: a tavaly felszentelt Turul Keresztbástya mellett idén kőoltárt szenteltek, így első alkalommal került sor szentmisére a Madarasi Hargita csúcsán. A kőoltárt Nt. Portik-Bakai Sándor, Szentegyházasfalu plébánosa, Szentszéki tanácsos szentelte fel, aki kiemelte azon lehetőséget, hogy ezentúl azok a zarándokcsoportok, akik plébánost, lelkészt hoznak magukkal, szentmisét, ill. istentiszteletet tarthatnak a Székelyek Szent Hegyén. A Szentegyházi Huszárbandérium tagjai lóháton érkeztek a csúcsra és a szentmise alatt díszsorfalat álltak a kőoltár előtt. Az oltárszentelőre több százan érkeztek, köztük többen székelyruhában a Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai közül.

A kőoltár elkészítésének munkálatait Katona Csaba vezetésével  a Turul Kereszt-Bástya Gondviselői segítették, a talapzatot Buzogány Mózes, a gránitlapot Mócher Péter kőfaragó mester készítette. A munkálatok fő támogatója Szentegyháza Város Önkormányzata, Vas János és Finta Zoltán voltak, mellettük Szarvas és Szentegyháza városok adakozói, vállalkozói és a Turul Kereszt-Bástya Gondviselői segítették megvalósulását.

Katona Csaba köszöntő beszédében külön is megemlékezett a dunaalmási Vas Jánosról:  "Sok fáradságot, önzetlenséget, és olykor nem kevés türelmet, kitartást követelő munkája nélkül ma nem állhatna itt ez a gyönyörű gránit oltártető. Adományaival, segítségével minden alkalommal igyekszik még szebbé és gazdagabbá tenni rendezvényeinket, a Fili vagy a Huszár egyesületünk ünnepeit. Mint olyan nagyon sokszor most is bebizonyosodott, hogy Jánosnál kiemelt helyen szerepel a hagyományok ápolása, a magyarság összetartása."

 

KÉPTÁR

 

B.G.

 

További cikkeink...