Keresés

Gyerekfili

Könyvajánló

Látogatóink

2012.október 11. óta
mod_vvisit_counterMa36
mod_vvisit_counterTegnap109
mod_vvisit_counterA héten409
mod_vvisit_counterMúlt héten860
mod_vvisit_counterÖsszesen191779

Mai nap: 2017 dec. 14.

Kőoltár szentelés a Madarasi Hargitán

2015. május 24-e nagy nap volt a szentegyháziak életében: a tavaly felszentelt Turul Keresztbástya mellett idén kőoltárt szenteltek, így első alkalommal került sor szentmisére a Madarasi Hargita csúcsán. A kőoltárt Nt. Portik-Bakai Sándor, Szentegyházasfalu plébánosa, Szentszéki tanácsos szentelte fel, aki kiemelte azon lehetőséget, hogy ezentúl azok a zarándokcsoportok, akik plébánost, lelkészt hoznak magukkal, szentmisét, ill. istentiszteletet tarthatnak a Székelyek Szent Hegyén. A Szentegyházi Huszárbandérium tagjai lóháton érkeztek a csúcsra és a szentmise alatt díszsorfalat álltak a kőoltár előtt. Az oltárszentelőre több százan érkeztek, köztük többen székelyruhában a Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai közül.

A kőoltár elkészítésének munkálatait Katona Csaba vezetésével  a Turul Kereszt-Bástya Gondviselői segítették, a talapzatot Buzogány Mózes, a gránitlapot Mócher Péter kőfaragó mester készítette. A munkálatok fő támogatója Szentegyháza Város Önkormányzata, Vas János és Finta Zoltán voltak, mellettük Szarvas és Szentegyháza városok adakozói, vállalkozói és a Turul Kereszt-Bástya Gondviselői segítették megvalósulását.

Katona Csaba köszöntő beszédében külön is megemlékezett a dunaalmási Vas Jánosról:  "Sok fáradságot, önzetlenséget, és olykor nem kevés türelmet, kitartást követelő munkája nélkül ma nem állhatna itt ez a gyönyörű gránit oltártető. Adományaival, segítségével minden alkalommal igyekszik még szebbé és gazdagabbá tenni rendezvényeinket, a Fili vagy a Huszár egyesületünk ünnepeit. Mint olyan nagyon sokszor most is bebizonyosodott, hogy Jánosnál kiemelt helyen szerepel a hagyományok ápolása, a magyarság összetartása."

 

KÉPTÁR

 

B.G.