Keresés

Gyerekfili

Könyvajánló

Látogatóink

2012.október 11. óta
mod_vvisit_counterMa36
mod_vvisit_counterTegnap109
mod_vvisit_counterA héten409
mod_vvisit_counterMúlt héten860
mod_vvisit_counterÖsszesen191779

Mai nap: 2017 dec. 14.

Pünkösdi államelnöki látogatás

Pénteken Szentegyháza története első államelnöki látogatására várt, a Gyermekfilharmónia a pünkösdi zarándokútjára érkező Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke tiszteletére adott ünnepi hangversenyt. Az elnöki autókonvoj beérkezett a huszárlaktanya melletti parkolóba, ahol a Szentegyházi Huszárbandérium tagjai, a város elöljárói, népviseletbe öltözött polgárai, a csíkszeredai konzulátus és több erdélyi szervezet elöljárói várták az Elnök urat.

 

Molnár Tibor polgármester fogadta, majd Mihály József huszárkapitány a következő szavakkal köszöntötte az elnököt: "Isten hozta Elnök Úr! Erőt, tisztességet, méltóságot és bölcsességet kívánok hivatása teljesítésében! Isten áldja!"

 

(Farkas Antal összefoglalója)

 

Az ünnepi hangversenyen egyházi és népdalok csendültek fel, majd a kanadai himnusz és több angol dal következett, amellyel a Fili már a pár hét múlva kezdődő kanadai koncertturnéjára készül. A koncerten jelen volt Németh Zsolt, a Parlament Külügyi Bizottságának elnöke, Nagy István svájci nagykövet és dr. Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára is, aki az Akadémia elismerő oklevelét adta át a Fili számára.

 

A koncert után közös csoportkép készült, majd az Elnök úr a huszárok díszsorfala között felment a Fili főhadiszállására, ahol megtekintette a zenetermet, a Filinek adományozott egy Kodály portrét és a vendégkönyvbe is bejegyzést tett. A hosszas beszélgetést koccintás követte, majd az elnöki konvoj továbbutazott Csíkszereda irányába.

 

Vasárnap délután a Madarasi Hargitán már hagyományossá vált szentmisére másztunk fel az 1800 méteres csúcsra. A szentegyházi huszárok lóháton tették meg a hosszú utat, még ünnepélyesebbé tévén az eseményt. A Turul Keresztbástya melletti úrasztalánál tartott szentmisére több százan zarándokoltak fel a Székelyek Szent Hegyére. A Szentegyházi Huszárbandérium huszárjai a hagyományokhoz híven a szentmise alatt díszsorfalat állt.

 

Beszámoló, fotók: Berlinger Gábor

 

Hangverseny a Köztársasági Elnök tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia elismerő oklevelét veszi át dr Kucsera Tamás főtitkártól Haáz Tanár úr

Az Elnök úrral és feleségével a hangverseny után

Közös elnöki fotó

A huszárok díszsorfalat álltak

Szentmise a Madarasi Hargitán

Szentmise a Madarasi Hargitán

Szentmise a Madarasi Hargitán a szentegyházi huszárokkal