Keresés

Gyerekfili

Könyvajánló

Látogatóink

2012.október 11. óta
mod_vvisit_counterMa36
mod_vvisit_counterTegnap109
mod_vvisit_counterA héten409
mod_vvisit_counterMúlt héten860
mod_vvisit_counterÖsszesen191779

Mai nap: 2017 dec. 14.

Turul Kereszt-Bástya Emlékoszlop az új lakója a Madarasi-Hargitának

A testvérvárosi kapcsolat születésének és az összetartozásnak 20. évfordulóját ünnepelte 2014 Pünkösd vasárnapján Szarvas és Szentegyháza. Az ünneplés talán legméltóbb formáját választotta Dr. Demeter László és Katona Csaba, amikor elhatározták a szarvasi turul másának le kell szállnia a Madarasi-Hargitára is.

 

 

Az elképzelés még tavaly ősszel született meg, hogy a székelyek szent hegyén ott kell állnia a Turul Kereszt-Bástya Emlékoszlopnak. A megvalósítás elsősorban annak a példás összefogásnak köszönhető, amelyet mind Szentegyháza, mind Szarvas város közössége és vezetősége egyaránt támogatott, így a célul kitűzött időben Pünkösd vasárnapján turul madarat szentelhettünk a Madarasi-Hargitán.

 

Több százan mászták meg a székelyek szent hegyét, hogy részesei lehessenek ennek a nem mindennapi eseménynek, amikor egyszerre ünnepeltük a Turul Kereszt-Bástya Emlékoszlop szentelését, a magyarságunkat, az összetartozásunkat, és ennek az összetartozásnak lett a jelképe a turul, ami most már mindig ott fog állni a Madarasi-Hargita csúcsán. Mint ahogyan Tamási Áron Ábele is mondotta: ide most a sas fölszállt, és "nyugodjon bele mert az igazságot is meg lehet szokni".


Pünkösd vasárnapján, amikor a Hargita körül csak a mennydörgés hallatszott, több száz székely és magyar ember szájából egyszerre csendült fel a himnusz, jelezve: ezen ünnepi alkalmat megnyitottuk. Ezt követően Portik-Bakai Sándor Szentegyházasfalu plébánosa megszentelte az emlékoszlopot. Az ünnepi eseményen díszőrséget álltak a szentegyházi huszárok, miközben Vas Edit szájából felcsendült a Boldogasszony anyánk, Elekes Gellért szavalt nekünk, Dániel Kinga, valamint Konrád Dezső lányaival énekelt, őket Bendek Szilárd tárogatóval kísérte.

 

"Ott, ahol zúg az a négy folyó" című dalt közösen énekelte az ünneplő tömeg, majd az ünnepi koszorúzás vette kezdetét, elsőként hajthattak fejet az emlékoszlop előtt a megálmodók és a megvalósítók, Dr. Demeter László, Katona Csaba, Buzogány Mózes és Stélik Lajos. Bárki leróhatta tiszteletét és elhelyezhette koszorúját a Kereszt-Bástya előtt.

 

Az ünnepi esemény végén meghatódva és talán mondhatjuk azt is, hogy elégedetten és megnyugodva énekeltük el a Székely Himnuszt.

 

Ezúton is szeretném megköszönni azt a rengeteg segítséget és támogatást, amelyet az elmúlt több mint félév során kaptunk, mind a szentegyházi, mind a szarvasi támogatóknak, segítőknek és nem utolsó sorban az alkotóknak, megvalósítóknak.

 

Katona Csaba

KÉPTÁR