Keresés

Gyerekfili

Könyvajánló

Látogatóink

2012.október 11. óta
mod_vvisit_counterMa36
mod_vvisit_counterTegnap109
mod_vvisit_counterA héten409
mod_vvisit_counterMúlt héten860
mod_vvisit_counterÖsszesen191779

Mai nap: 2017 dec. 14.

Székely Koszorú Kitüntetés

2016. évi Székely Koszorú kitüntettjei

2016. október 7-én, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia hangversenye szünetében Mihály József, a Szentegyházi Huszárbandérium kapitánya és  ábranfalvi Ugron András adta át a székely hagyományőrzésért legtöbbet tevő vitézek számára a Székely Koszorú kitüntetést. Idén Jakab Kevend, a Székely Virtus Huszárbandérium kapitánya és Szász Dénes, a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred zászlósa vehette át a kitüntetést.

 

Dr. Ugron Gáspárnak, a Szentegyházi Huszárbandérium főhadnagyának és Berlinger Gábornak, a budai 2. Honvédzászlóalj hadnagyának pedig az elmúlt évtizedben kifejtett hagyományőrző tevékenységükért a szabadságharc Másodosztályú Érdemrendjének másolatát adta át Molnár Tibor polgármester, szentegyházi huszár.

A 2014. évi Székely Koszorú kitüntetések átadása

A IX. Őszi Hadjáraton került átadásra első alkalommal a Székely Koszorú kitüntetés. A Szentegyházi Huszárok és abránfalvi Ugron András által alapított kitüntetést minden évben két fő kapja, első alkalommal viszont hat főt ért a megtiszteltetés.

 

Elsőként a Szentegyházi huszárbandérium létrehozásában jelesen elöljáró Mihály József, a Szentegyházi Huszárbandérium kapitánya és Sándor Péter, a Szentegyházi Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke, valamint Petres Kálmán, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület vezetője és v. Dr. Kádár László, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület h.ő. huszáralezredese vehette át a kitüntetést.

 

Renden kívüli adományozással külön köszönetet mondtak Dr. Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzulnak és Dr. Csige Sándor Zoltán csíkszeredai vezető konzulnak.

 

 

(videó: Csaba László)

Székely Koszorú kitüntetés

 

ALAPÍTÓ OKIRATA:

 

A kitüntetést a Szentegyházi Hagyomány?őr?ző Huszáregyesület és abránfalvi Ugron András Gábor alapította

abból a célból, hogy elismerje a Székelyföldön működő katonai hagyományőrzők, illetve azokat erősen támogatók azon tagját, aki a katonai hagyományőrzési tevékenységén belül, vagy az által a székelyföldi/erdélyi mindenkori történelemben folyó szabadság és önállósági küzdelmeket személyesen, példamutatóan bemutatja, megvalósítja, szélesebb társadalmi körökkel megismerteti, más által folytatott ugyanezen tevékenységet tevőlegesen is támogat, ezáltal elősegítve Székelyföld/Erdély népének saját identitása, és saját múlt- és jelenkori történelmének jobb megismerését és megbecsülését, vagy jobbra fordulását.

 

I. A kitüntetés annak adható, aki tevékenységével legalább öt éve a kitüntetés odaítéléséhez szabott feltételeknek megfelel.

 

II. A kitüntetés rendben minden évben egy alkalommal két személy részére adható. Első alkalommal legfeljebb 4 fő részére adható. Renden kívüli adományozáshoz négy kuratóriumi igenlés szükséges.

 

III. A kitüntetés kitüntető jelvénye: ezüst színű, 20 mm átmérőjű két oldalról körbefutó babérkoszorú, mely alul szalaggal átkötött, 20 mm széles és mintegy 45 mm hosszú, vízszintesen elhelyezett középkék szalagon, melyre a nap és a hold, mint székely jelkép van hímezve vagy festve, s látszik a koszorúban. A bal mellen viselendő egyéb kitüntetések és emlékérmek felett.

 

IV. A kitüntetésre javaslatot tehet minden székelyföldi/erdélyi katonai hagyományőrző egyesület, valamint az alapítók írásban, vagy szükség esetén szóban a Székely Koszorú kitüntetés Kuratóriumának.

A javaslatokat legkésőbb minden év szeptember 1-ig kell az alapítókhoz eljuttatni.

 

V. A Székely Koszorú kitüntetés Kuratóriumát az alapítók alkotják azzal, hogy a Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesületet a Kuratóriumban 1 tiszt, 1 altiszt, 2 közhuszár képviseli. A kuratórium három fővel határozatképes.

 

VI. A Kuratórium szótöbbséggel hozza meg döntését, legkésőbb az átadást megelőző napon, melyről jegyzőkönyv készül az összes kuratóriumi tag aláírásával.

 

VII. A kitüntetés mindenkori kitüntetettje megkapja a kitűzhető kitüntetést, az erről szóló oklevelet, és az alapítók által esetlegesen biztosított jutalmat.

 

VIII. A kitüntetést minden év október 6.-án, Szentegyházán, az alapítók adják át megfelelő ünnepélyes keretek között.

 

IX. A kitüntetéssel kapcsolatosan keletkezett iratok nem selejtezhetők, irattárban 10 évig őrzendők és utána a Székelyudvarhely-Szombatfalva-i Szent György Plébánia egyházi levéltárába, az Ugron család iratai közé helyezendők.

 

Szentegyháza, 2014. június 7.